Het einde van de grootste levende muur van Noord-Amerika

Een levensgrote groene muur. Hiermee werd een gigantische, maar saaie muur in Pittsburgh getransformeerd naar een aantrekkelijk en levensgroot kunstwerk.

De Living Wall van de PNC Bank werd in 2009 opgeleverd. De muur beslaat 10 verdiepingen was onderdeel van het PNC World Headquarters. De muur van 221m2 bestond uit een grote verscheidenheid van planten en mossen. De muur bevindt zich op het zuiden van One PNC Plaza op de hoek van Fifth Avenue en Wood Street in het centrum van Pittsburgh. De muur is opgebouwd uit 602 panelen van 60 x 60 cm. Geschat wordt dat elk paneel – met 24 planten – de ecologische voetafdruk van één persoon kan compenseren.

Modern ecosysteem

De G-O2 Living Wall werd ontwikkeld door Plant Connection. Het status van het eco-systeem van de muur werd gemonitord met een geavanceerd controlesysteem op afstand. Individuele sensoren in de muur meten en verzamelen 24 uur per dag, 7 dagen per week belangrijke data. Met deze gegevens werd waterefficiëntie en de gezondheid van de planten op de muur gemaximaliseerd.

De muur is in 2016 verwijderd. PNC heeft aanvullende manieren gevonden om haar inzet voor duurzaamheid te demonstreren. De grootste daarvan is de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in het centrum, de toren op PNC Plaza, die het heeft aangekondigd als de groenste wolkenkrabber ter wereld.

 

De Green Wall was een kunstwerk op zich

PNC wall

PNC World Headquarter

PNC gebouw

De Green Wall van onderen

green-wall-van-dichtbij